'Αρτα - Ιωάννινα - Άρτα 200χλμ, 18/06/2016, η διαδρομή

Διοργανώνοντας για τρίτη χρονιά φέτος το brevet στην Ήπειρο, αποφασίσαμε με τους φίλους ποδηλάτες από την Άρτα, η διαδρομή μας να ξεκινήσει από εκεί!
Η μαζική εκκίνηση δίνεται στην πλατεία Κιλκίς, στο κέντρο της πόλης, στις 08.00. Τα πρώτα ανηφορικά έρχονται νωρίς και συνεχίζονται απαιτητικά μέχρι την Ροδαυγή (στο 25χλμ). Ακολουθεί μια μεγάλη κατηφόρα μέχρι την Πλατανούσα όπου θα είναι το πρώτο σημείο ελέγχου.
Η πλατεία της Πλατανούσας, πρώτο σημείο ελέγχου
Διασχίζουμε το Ξηροβούνι, αλλά η θέα των Τζουμέρκων ανατολικά με τις κορυφές του (Στρογγούλα, Ρόκα, Καταφίδι) και η επιβλητική χαράδρα του Άραχθου κυριαρχούν. Τα Τζουμέρκα είναι το πιο αλπικό βουνό της Ελλάδας με πανέμορφα χωριά και μεγάλη τουριστική άνθιση τα τελευταία χρόνια.
Σε λίγο θα πρέπει να στρίψουμε αριστερά προς Καλέντζι με κατεύθυνση τα Ιωάννινα. Σε 11χλμ, μετά από αρκετά ανηφορικά χιλιόμετρα, αφήνουμε πίσω το Καλέντζι και τα Πλαίσια και αφού περάσουμε τα Λάζαινα φτάνουμε στο Ελληνικό.
Στην είσοδο του Ελληνικού
Κατηφορίζοντας προς το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, φτάνουμε στην Κατσικά. Εκεί, στην είσοδο του χωριού  θα πρέπει να στρίψουμε δεξιά μιας και η διαδρομή κάνει το γύρο της λίμνης Παμβώτιδας. Στην είσοδο της μονής Ντουραχάνι είναι το δεύτερο σημείο ελέγχου. Περνάμε από Ιωάννινα όπου είναι και ένα καλό σημείο ανεφοδιασμού.  Έχουμε καλύψει ήδη τα πρώτα 100 χιλιόμετρα της διαδρομής.
Φεύγοντας από την πόλη κατευθυνόμαστε προς τη Δωδώνη, αφήνοντας πίσω μας το Παν/κό Νοσοκομείο και την Πεδινή. Στους πρόποδες της Ολύτσικας (Τόμαρος), σε μαγευτική τοποθεσία βρίσκεται η Αρχαία Δωδώνη όπου υπήρξε το μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, όπως επίσης και αρχαίο θέατρο με χωρητικότητα 18.0000 θέσεων! Εκεί βρίσκεται και το τρίτο σημείο ελέγχου.

Η θέα από τον αυχένα Βαργιάδων 
Κινούμαστε προς Θεριακήσι και μετά προς Κοπάνη και Βαριάδες. Ανεβαίνουμε την τελευταία ανηφόρα του brevet που είναι περίπου 9 χλμ με καλές κλίσεις. Περνώντας τον αυχένα, έχουμε πλέον αφήσει τα δύσκολα πίσω μας και ακολουθούν δεκάδες χιλιόμετρα κατηφορικά και ευθείας μέχρι την Άρτα, περνώντας από Δερβίζιανα, Άσσο, Θεσπρωτικό.
Το κοντέρ έχει δείξει 199,57χλμ  και 3100μ υψομετρικά!!

Διοργάνωση: Π.Ο. Άρτας
fb: Ποδηλατικός Όμιλος Άρτας ΠΟΑ